16 Eylül 2014 Salı

Fasulyenin Faydaları-6

  • Karakter oluşumunda reddedilmenin yerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Reddedildiğinde insan çıkarımlarda bulunuyor. Açıklamalar getirmeye çalılşıyor. İlk olarak daha önceden yaptığı çıkarımların oluşturduğu teorilerle reddedilişini açıklamaya çalışıyor. Bunlar açıklamaya yeterli oldukça güçleniyor. Bu teorilerin vazgeçilmezliği artıyor. Bu teorilere göre reddedilmemek üzere davranışlar belirleniyor. Açıklanamayan, geçerli kabul edilen teorilerle açıklanamayan reddedilmeler ise yeni teorilerin türemesine neden oluyor. Böylece yeni çıkarımlarda bulunuluyor. Teorilerin, çıkarımların doğruluğuna inandıkça, istekler bu teorilerin filtresinden geçiriliyor. Reddedilmeye neden olacak istekler bastırılmaya, yada yasaların kenarından dolaşmaya çalışan muhasabaci gibi kenardan kıyıdan istekleri yerine getirmeye çalışılıyor. Ayrıca net olan bir şey ise reddetmeyenlerin de reddedilmesi. Yani toplumun reddettiklerini reddetmemek reddedilmek için bir nedendir. Belki ilk öğrenilen teorilerden biri budur.

  • Reddedilmeyi kabullenmek zordur. Aklımızdan kolay kolay çıkmaz.Tekrar tekrar o anı yaşarız. Buna aklileştirmenin bir yolunu bulmaya çalışırız. Bunun üstesinden gelmek için bir teori üretmeden kurtulamayız.Aynen damağımızdaki yara gibi, oynamasak kendiliğinden geçecek ama duramıyoruz. Reddedildiğimiz ana dönüp tekrar tekrar en kabul edilebilir şekilde yaşıyoruz. Hayalimizde reddedilmeyeceğimiz şekilde yeniden yaşıyoruz.

  • Üzerinde düşünülmesi gerektiğini düşündüğüm bir konuda savunmasızlık hissi. Nerden doğar? Ne tetikler? Nelere neden olur? Günlük hayata ve topluma yansıması nasıldır?  


  • İnsan kendini saldırılara açık ve savunmasız hissettiğinde, enerjisinin büyük kısmını tehdit algılamaya ayırıyor. Durup dururken bitkinleşiyor, isteksizleşiyor. 

  • Olabildiğince yaşadığın anın, sahip olduklarının, yaptığın şeyin tadını çıkarmaya bak. Bir de kendini eleştirme, aksine şımart. 

  • Bir şey zoruna gittiğinde olan muhtemelen şudur. Sen yerine getirdiğin sorumluluklarından sonra başkalarından da aynı sorumluluğu sana karşı yerine getirmesini beklersin. O yerine getirmeyince zoruna gider. 

  • Diyeceğim şu ki yaptığın veya yapmadığın hiç bir şey için kendini suçlama. Suçluluk hissi seni yanlışa yönlendiren. 

  • Türkçe yazıyorum ya niyeyse direk alıntılıyorum. "we need to convince the world that we are sexy or strong or cool so that we can feel good about ourselves, but we wouldn't feel so bad about ourselves if it weren't for the fact that we know that this front is a hollow lie"

  • "Our ability to identify with an archetypal character depends on our own psychological struggle" 

  • "In active form we feel compulsion to try to control others who represent to us that which we fear in ourselves. And we strive to accumulate material wealth as a way to compensate for poverty within, the lack of self-acceptance, the self-loathing. Fearing ourselves we come to fear and need to control others. Feeling worthless we become obsessed with physical evidence of our worth. In passive form our neurosis is expressed in submission and conformity . No  accepting ourselves we crave acceptance of others, even at the cost of our own degradation"

  • "When we are depressed, even little things require a great effort." Bu rahatsızlığın ip ucu işte. "depressed individual fights a inner battle which requires as much strength as climbing a mountain does from the mountainer we call a courageous hero."

  • "Depression is a kind of black hole in the heart arising from lack of self-acceptance. It doesn't affect only those of us who are diagnosed with it. Each of us tries to fill that black hole with something - drugs, material consumption, sex ..." 

  • "The key to mental health is unconditional self-acceptance. If our acceptance of ourselves is dependent on whether someone lese loves us, our school grades, whether we drive a flash car, etc., then it will always be tentative and the black hole of self-doubt will continue to sap our energy, creativity adn joy in life." 

  •  "We feel that we are supposed to feel guilty if we make a mistake or accidentally hurt someone's feelings. We feel we would be heartless or selfish if we didn't have these feelings. But the truth is that guilt is a profoundly selfish emotion. When we feel guilty it becomes all about us. Am I good enough? Our attention is on ourselves not those we feel we have let down. This is natural. Selfishness is the natural self-directedness of the suffering individual. Make ourselves suffer and we will make ourselves more selfish. If we want to not be selfish, then we have to let go of guilt and practise unconditional self-acceptance. We always do the best we can in the circumstances. What keep us from doing better is that we won't accept this."

  • "An individual at war with themselves is easily dominated or controlled by others... We may feel that there is within us a battle between the desire to do things we feel right and the desire to do things we feel wrong.The battle of good and evil" 

  • "... learn to relax and be simply who you are and not who you think you should." 

  • İnsan tehdit algılıyor. Sonra buna karşı tedbir olarak bir davranış geliştiriyor. Buna da karakter diyor. Tedbirin hangi tehdit için olduğu unutuluyor. Ama bu kez bu tedbiri ortadan kaldıracak bir tehdit algılandığında buna karşı yeni bir tedbir geliştiriliyor. Algılanan tehdit arttıkça tedbirler hayatı belli bir rutin içinde yaşamaya ve bu rutinin bozulması tehditini ortadan kaldırma çabası ile devam ediyor.